Prudnik24

Pierogi pod gołym niebem

Pierogi pod gołym niebem
21 grudnia
12:07 2013

Pyszny barszcz i znakomite pierożki drożdżowe – takich smakołyków można było zakosztować na prudnickim Rynku 19 grudnia. Akcja „Szkoła ze smakiem”, w ramach której odbyła się degustacja zorganizowana przez Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku, przypomniała, że święta Bożego Narodzenia już naprawdę „za pasem”. 

Wśród młodzieży z ZSR na prudnickim Rynku spotkaliśmy także Barbarę Maryszewską – bibliotekarkę, nauczycielkę wiedzy o kulturze, a jednocześnie osobę zajmującą się promocją szkoły. Pani Barbara poinformowała nas, że poza barszczem i pierogami, uczniowie przygotowali także pyszne pierniki, tych jednak nie udało nam się skosztować, ponieważ wszystkie zostały wykupione w błyskawicznym tempie.

Potrawy zostały przygotowane pod kuratelą nauczycielek Agnieszki Światłowskiej i Agnieszki Chudy – wyjaśniła Barbara Maryszewska. – W akcję zaangażowali się uczniowie ze wszystkich roczników klas gastronomicznych.

Jak wynikało ze słów naszej rozmówczyni, kierunek ten cieszy się ogromną popularnością.

W tym roku z naszej szkoły wybiorą się w świat pierwsi absolwenci – mówiła z dumą pani Barbara. – Oczywiście nasza szkoła oferuje także wiele innych kierunków – hotelarskie, rolnicze, ekonomiczne czy architektury krajobrazu. Młodzież zdobywa certyfikaty i może znaleźć ciekawą pracę – podkreślała.

Ciekawe były także doznania smakowe, jakich w to słoneczne przedpołudnie zaznali degustujący pierogi. Uczniowie przygotowali bowiem aż trzy rodzaje farszu –  tradycyjny, używany do ruskich pierogów, nieco bardziej wymyślny z dodatkiem koperku i pietruszki, a także doprawiony ostrą papryczką chili. Można powiedzieć, nieco żartobliwie, że menu było różnorodne, zupełnie jak oferta Zespołu Szkół Rolniczych, do skorzystania z której, w imieniu całej redakcji, serdecznie zapraszamy młodzież z naszego miasta.

Gazeta Prudnik24 – numer 306

Reklamy

Reklamy



















Facebook