Pierogi pod gołym niebem
Pyszny barszcz i znakomite pierożki drożdżowe – takich smakołyków można było zakosztować na prudnickim Rynku 19 grudnia. Akcja „Szkoła ze smakiem”, w ramach której odbyła się degustacja zorganizowana przez Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku, przypomniała, że święta Bożego Narodzenia już naprawdę „za pasem”.
Wśród młodzieży z ZSR na prudnickim Rynku spotkaliśmy także Barbarę Maryszewską – bibliotekarkę, nauczycielkę wiedzy o kulturze, a jednocześnie osobę zajmującą się promocją szkoły. Pani Barbara poinformowała nas, że poza barszczem i pierogami, uczniowie przygotowali także pyszne pierniki, tych jednak nie udało nam się skosztować, ponieważ wszystkie zostały wykupione w błyskawicznym tempie.
– Potrawy zostały przygotowane pod kuratelą nauczycielek Agnieszki Światłowskiej i Agnieszki Chudy – wyjaśniła Barbara Maryszewska. – W akcję zaangażowali się uczniowie ze wszystkich roczników klas gastronomicznych.
Jak wynikało ze słów naszej rozmówczyni, kierunek ten cieszy się ogromną popularnością.
– W tym roku z naszej szkoły wybiorą się w świat pierwsi absolwenci – mówiła z dumą pani Barbara. – Oczywiście nasza szkoła oferuje także wiele innych kierunków – hotelarskie, rolnicze, ekonomiczne czy architektury krajobrazu. Młodzież zdobywa certyfikaty i może znaleźć ciekawą pracę – podkreślała.
Ciekawe były także doznania smakowe, jakich w to słoneczne przedpołudnie zaznali degustujący pierogi. Uczniowie przygotowali bowiem aż trzy rodzaje farszu – tradycyjny, używany do ruskich pierogów, nieco bardziej wymyślny z dodatkiem koperku i pietruszki, a także doprawiony ostrą papryczką chili. Można powiedzieć, nieco żartobliwie, że menu było różnorodne, zupełnie jak oferta Zespołu Szkół Rolniczych, do skorzystania z której, w imieniu całej redakcji, serdecznie zapraszamy młodzież z naszego miasta.