Mistrz lodowy na mistrzostwach świata. Sukces Tomasza Szypuły!
Tomasz Szypuła, właściciel lodziarni w Baborowie (powiat głubczycki) będzie reprezentował Polskę podczas finałów światowego festiwalu lodów Gelato Festival World Masters w Bolonii. Eliminacje do turnieju trwały dwa lata.
„Cud, miód i orzeszki” – to lody, które na mistrzostwach zaprezentuje przedsiębiorca. Jak zaznacza to smak, który był najlepszy w eliminacjach.
– Są to lody przygotowane z jogurtu, który jest przygotowywany dla nas w OSM Głubczyce. Jest to dziesięcioprocentowy jogurt grecki. Do tego są prażone, karmelizowane orzechy włoskie oraz miód spadziowy. Połączenie jogurtu z miodem i z chrupiącymi orzechami daje bardzo fajne odczucia podczas jedzenia, konsumpcji i naprawdę bardzo dobrze to się łączy. Tam jeszcze dodaje do tych orzechów karmelizowanych soli kłodawskiej, która czasami jest wyczuwalna, ale fajnie podbija ten smak. Tak więc jest to taki ciekawy inny smak i on jest cały czas w naszej witrynie. – opisał przysmak w wywiadzie dla Radia Opole.
Impreza podczas której wyłoniony zostanie mistrz globu w tworzeniu lodów odbędzie się w…muzeum lodów w Bolonii. O miano mistrza będą „bić się” te smaki, które wygrały w krajowych eliminacjach.
– Na pewno będą pytania techniczne od jury, które są też dla nich bardzo istotne. Trzeba się znać nie tylko na składnikach, ale na parametrach lodów, bo to też jest istotne. Jest jeszcze trochę czasu. Sezon trwa. Tak naprawdę zacznę mocniejsze przygotowania od połowy września. – dodaje rzemieślnik.
Tomasz Szypuła to mistrz Polski w tworzeniu lodów rzemieślniczych. Na swoim koncie ma też udział w zespołowych mistrzostwach świata Copa del mondo we Włoszech.
Prudniczanie również mogą skosztować wykwintnych lodów z Baborowa. Nie jest to znowu tak daleko, a smak naprawdę powala. Zapraszamy – Baborów, ulica Moniuszki 5, lodziarnia „Pod Orzechem”. Fot. lodoweinspiracje.me
Maciej Dobrzański
Źródło: Radio Opole